tiistai 20. tammikuuta 2009

HELKA ON RENTO, TYYLIKÄS JA SUOMALAINEN

Rento, tyylikäs ja suomalainen oli mantra, jota hotelli Helkan johto ja Sisustusarkkitehdit Gullstén & Inkinen hokivat luodessaan hotellille täysin uuden konseptin. Lopputuloksena on tyylikkäästi toteutettu läpileikkaus suomalaisen luonnon tunnelmasta ja suomalaisesta muotokielestä yhdistettynä rennon tyylikkääseen palveluun. Tunnelma hotellissa on todella rentouttava ja mahdollistaa edes hetkellisen poispääsyn kaupungin ja työn hektisestä sykkeestä.




Arkkitehti Wivi Lönnin vuonna 1928 suunnittelema Hotelli Helkan talo on kokenut valtavan sisäisen muodonmuutoksen. Helsingin keskustassa sijaitsevalle Hotelli Helkalle on suunniteltu kokonaan uusi konsepti, jonka teemana on suomalainen muotoilu ja luonto. Näitä teemoja toteuttavat niin sisustus, palvelu kuin musiikkikin. Tavoitteena on tarjota ihmisille yksilöllinen ja mieleenpainuva hotellikokemus, joka poikkeaa ketjuhotellien perinteisistä vakiotuotteista.


Sisustussuunnittelusta vastaa Sisustusarkkitehdit Gullstén & Inkinen. Rennon tyylikäs ympäristö on toteutettu yhdessä johtavien suomalaisten muotoilualan yritysten kanssa; pääyhteistyökumppanina on Artek.


Hotellin aula, baari, ravintola Helka Keittiö ja hotellihuoneet ovat saaneet aivan uuden ja raikkaan ilmeen. Nykyisen suuntauksen mukaisesti joku voisi luonnehtia Helkaa lifestyle- tai designhotelliksi, mutta itse haluamme poiketa tästäkin virtauksesta, käytämme mieluimmin ilmaisua teemahotelli, toteaa hotellin toimitusjohtaja Henry Laine. Haluamme tarjota rennon tyylikkään suomalaisen hotellin palvelukokemuksen erittäin kilpailukykyisellä hinta-laatusuhteella ja vahvistaa samalla hotelli Helkan asemaa kaupungin parhaana kolmen tähden hotellina, hän jatkaa.


Hotelli Helkan uusi konsepti on toteutettu yhteistyössä Artekin kanssa. Artekin toimitusjohtaja Mirkku Kullberg ihastelee uutta ilmettä ja toteaa sen olevan luonnollinen ja tyylikäs. Kullbergin mielestä pieni, keskikaupungin hotelli elää uutta tulemistaan uusien ja vanhojen asiakkaiden kanssa, mutta on myös kansainvälisten vieraiden mieleen juuri sen aitouden ja rentouden johdosta, joka hotellista välittyy - kun design kohtaa ihmisen.



Hotellihuoneiden kattoon suunniteltiin leijamainen kangas, johon on painettu herkkää ja ainutlaatuista suomalaista luontoa kuvaavia tunnelmavalokuvia. Huoneiden sisustuksessa on käytetty suomalaisesta luonnosta muotokielensä hakevaa suomalaista muotoilua. Hotellissa yöpyvän on vierailunsa aikana mahdollista rakentaa eri yksityiskohdista mielessään kokonaisuus, joka välittää kävijälle ainutlaatuisen kokemuksen kansallismaisemastamme sekä luonnossamme vallitsevasta tunnelmasta, ajattomasta rauhasta ja rentoudesta vaikka mahdollisuutta varsinaiseen retkeen luonnon helmaan ei olisikaan. Artek ja Alvar Aalto ovat voimakkaasti mukana hotellin joka osassa, mutta sisustuksessa on käytetty myös uudempaa suomalaista muotoilua.



Hotellihuoneiden yöpöytänä käytetyn aidon Aalto-jakkaran tunnusmerkki on L-jalka lamellitaivutuksin. Tämä alkuperäinen menetelmä on patentoitu ja säilytetty näihin päiviin saakka. Jakkara-yöpöydän päällä on yövalona vuonna 1970 syntyneen Harri Koskisen suunnittelema Block-valaisin. Valaisin oli alun perin lasikokeilu, josta tuli Harri Koskisen läpimurtotyö ja klassikko jo syntyessään vuonna 1995. Se on kuin jääkuutio, jonka sisällä palaa hehkulamppu. Ajatus on hauska ja samalla todellisuudessa mahdoton, mikä tekee siitä kutkuttavan mielenkiintoisen. Lamppu on myös valittu New Yorkin Museum of Modern Artin kokoelmiin. Koskinen on nimekkäimpiä nuoren polven muotoilijoita Suomessa ja vuonna 2000 hänet valittiin Vuoden nuoreksi muotoilijaksi. Hän on saanut useita muotoilupalkintoja töistään. Korkein kunnianosoitus on arvostettu Compasso d'Oro -palkinto, jonka Koskinen sai kautta aikojen toisena suomalaisena vuonna 2004 Montinalle suunnittelemastaan Muu-tuolista. Ensimmäisen Compasso d'Oro -palkinnon sai vuonna 1957 Kaj Franck, joka palkittiin elämäntyöstään. Toinen Helkassa esille tuotu nuoremman polven muotoilija on Petri Vainio, jonka suunnittelema Helmat-valaisin valaisee tehokkaasti ja häikäisemättä. Ohuiden kangaskerrosten läpi siilautuva valo luo hotellihuoneisiin ja Helkan Baariin herkän tunnelman. Vainio perusti vuonna 1994 Doctor Designin, jossa hän suunnittelee ja tuottaa huonekaluja ja valaisimia. Oma yritys syntyi ajatuksesta, jonka mukaan lääkärit parantavat ihmisiä ja arkkitehdit ja suunnittelijat elinympäristöä. Yksi tapa tehdä tätä on luoda tilasta viihtyisämpi valaistuksen avulla.



Sisustusarkkitehti Seppo Kohon suunnittelemat valaisimet ovat linjoiltaan skandinaavisen selkeitä, mutta puu tuo niiden valoon tunnelman ja vetovoiman, joka puhuttelee ihmisiä kaikkialla maailmassa. Kohon Octo- ja Secto-valaisimien rakenne perustuu samaan ideaan: muotopuristetut koivusoirot liitetään toisiinsa lentokonevanerisiin kehiin. Massiivisen Octon koko ja avoimuus luovat näkymän varjostimen sisätilaan, valon ja varjon draamaan. Kohon valaisimia on Helkan Baarissa ja ravintola Helkan Keittiössä


Alvar Aallon tuotantoa hotellista löytyy runsaasti. Edellä mainittujen Aalto-jakkaroiden lisäksi huoneissa on Aallon vuosien 1933–1935 aikana suunnittelema ritiläpenkki, joka toimii hyvin myös matkalaukkutelineenä. Ravintoloissa ja muissa julkisissa tiloissa on mm. Aallon vuonna 1936 Milanon Triennalessa esittelemä ainutlaatuinen nojatuoli, joka poikkesi hänen aikaisemmista malleistaan. Leveät taivutetut käsinojat antavat tälle raskaalle ja matalalle tuolille persoonallisen ilmeen ja lempinimen ”tankki”. Alvar Aalto teki merkittävän uran myös valaisinmuotoilijana. Aallon valaisimet syntyivät usein yksittäisten rakennuskohteiden myötä. Helkan vastaanotossa ja sikarisalongista löytyy Ravintola Savoyhin vuonna 1937 suunniteltu, ”Kultakellona” tunnettu, messinkinen valaisin ja sen opaalilasinen versio. Artekin otti 70-vuotisjuhlansa kunniaksi tuotantoon uudestaan Aallon A110-valaisimen, eli ns. käsikranaatin. Käsikranaatiksi kutsuttua valaisinta käytettiin ensi kerran Suomalaisten Teknikkojen Seuran talossa (nk. Insinööritalo) ja Säynätsalon kunnantalon istuntosalissa. Edellä mainittujen talojen lisäksi lampun löytää Helkan kuudennen kerroksen aulasta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti