torstai 3. joulukuuta 2009

Helkan Keittiön salaisia reseptejä (tai ei enää)

Tässä muutama ateriakokonaisuus resepteineen. Jännityksen ja mielenkiinnon vuoksi on resepteistä jätetty raaka- ainemäärät lukijoiden omalle vastuulle, jälkiruokaresepti on kuitenkin määrineen. Annosten valmistusohjeet on kuitenkin suhteellisen perusteellisesti kerrottuna. Kaikki rohkeat kotikokit, ystävät ja kylänmiehet - heti kokeilemaan näitä herkkuja.


Riimiporoa, omena-sellerisalaattia ja Aura Gold juustoa



Riimiporo

  • poron sisäpaistia
  • merisuolaa
  • mustapippuria
  • yrttimausteseosta (esim. provencen yrtit)
  • leivinpaperia ja foliota
Salaatti
  • hapan omenaa (mm. Granny Smith)
  • varsisellerin varsi
  • majoneesia
  • suolaa
  • valkopippuria
  • sitruunan mehua
  • aurajuustoa murennettuna
  • paahdettuja ja suolattuja cashewpähkinöitä
Heitä poronpaisti jääkaapista keittiön pöydälle hyvissä ajoin lämpenemään. Avaa se paketistaan ja kuivaa talouspaperilla jos se on kovin verinen. Laita pannu kuumenemaan liedelle ja tarkista palovaroittimen patteri. Paista poronpaistia huolellisesti kunnes se on joka puolelta kauniin ruskea. Ota pannu pois liedeltä ja jätä paisti siihen jäähtymään. Kun et enää polta sormiasi paistissa, niin hiero merisuola, pippuri ja yrttiseos huolellisesti siihen. Kääri poro leivinpaperiin ja sen jälkeen folioon ja laita pakastimeen. Tämä tietenkin kannattaa tehdä edellisenä päivänä, jotta paisti ehtii jäätyä…
Kuori omena ja paloittele se kuutioiksi. Pese varsiselleri ja kuutioi se. Sotke omena ja selleri majoneesiin, suolaa ja pippuroi ja viimeistele sitruunanmehulla. Tyrkkää salaatti jääkaappiin tekeytymään. Kun poronpaisti on jäätynyt kohmeiseksi, niin leikkaa siitä terävällä veitsellä tai viipalointikoneella (joka tietenkin löytyy joka kodista) paperinohuita viipaleita. Asettele ne kauniiseen riviin lautaselle koko pohjan alueelle. Lusikoi omena- sellerisalaatti lautasen keskelle ja ripottele auramuru ja pähkinät salaatin ympärille. Kiillota pöytähopeat ja sitten syömään.


Hunajalla siveltyä paistettua lohta ja tilli-currykastiketta




Lohelle
  • lohifileetä
  • hunajaa
  • suolaa
  • pippuria
  • voita paistamiseen
Kastike
  • sipulia
  • porkkanaa
  • inkivääriä
  • punaista chiliä
  • valkosipulia
  • tomaattipyreetä
  • jeeraa eli juustokuminaa
  • jauhettua korianteria
  • makeaa curryjauhetta (sis. mm. tilliä ja lakritsanjuurta)
  • kookosmaitoa
  • maustamatonta jogurttia
  • tilliä
  • suolaa
  • mustapippuria
Aloitetaan kastikkeen teosta. Pilko kasvikset ja kuori inkivääri. Poista chilistä siemenet ja varo hieromasta silmiä tai kaivamasta nenää tms. Laita kaikki kasvikset, pyree ja mausteet kattilaan ja kuullota huolellisesti tilkassa öljyä. Lisää kookosmaito ja anna seoksen hautua puoli tuntia. Soseuta ja siivilöi kastike. Mausta mustapippurilla ja suolalla sekä maustamattomalla jogurtilla. Leikkaa lohi annospaloiksi ja poista siitä ruodot jos on tarvis. Paista lohipalat voissa kauniin ruskeiksi, mausta ja sivele hunajalla. Päälisukkeiden suhteen vain mielikuvitus on rajana (peruna, riisi, ohra) ja kasviksina suosittelen valkoviinissä ja voissa pyöriteltyjä uunissa paahdettuja juureskuutioita. Kaada kastike lautaselle peiliksi, laita kaikki lisukkeet keskelle ja nosta lohipala niiden päälle. viimeistele annos tillisilpulla ja kiikuta annos pöytään.


Paahdettua hanhenrintaa ja kardemummalla maustettua punajuurikastiketta




Hanhi tai Broileri
  • suomalaista hanhenrintaa tai broilerin rintafileetä
  • suolaa
  • pippuria
Kastike
  • sipulia
  • etikkapunajuurta
  • punajuurilientä
  • vihreää kardemummaa
  • mustaa kardemummaa
  • jeeraa eli juustokuminaa
  • garam masala- mausteseosta
  • valkosipulia
  • punaista chiliä
  • inkivääriä
  • kanalientä
  • mustapippuria
  • suolaa
  • öljyä kuullottamiseen
  • voita viimeistelyyn
Tehdään ensin soossi. Pilko sipuli ja valkosipuli. Kuori ja pilko inkivääri ja poista chilistä siemenet.  Paahda kaikki muut mausteet paitsi garam masala kattilassa. Lisää sipulit, chili, inkivääri ja öljy ja jatka hetki kuullottamista. Lisää punajuuri liemineen ja anna kiehua puoli tuntia. Mausta lopuksi mustapippurilla, suolalla, garam masalalla ja kanaliemellä. Soseuta ja siivilöi kastike. Leikkaa hanhenrintaan nahkapuolelle ristiviiltoja ja laita liha nahkapuoli alaspäin kylmälle pannulle. Laita pannu kuumalle liedelle ja paista nahka kauniin kullanruskeaksi. Mausta rinta suolalla ja pippurilla molemmilta puolilta. Työnnä Hanhi 200 asteiseen uuniin ja paista niitä n. 10 min. Liha saa jäädä sisältä kauniin punaiseksi. Kastikkeelle sopii äärettömän loistavasti myös broilerin rintafilee. Se tosin paistetaan kypsäksi asti. Päälisukkeena suosittelen ohrasuurimoista tehtyä risottoa, riisiä tai perunaa; kasvislisukkeena puolestaan valkoviinissä ja voissa pyöriteltyjä uunissa paahdettuja juureksia. Ennen esillepanoa kastikkeeseen vatkataan vimmatusti nokare pehmeää voita. Kaada kastike lautaselle peiliksi ja lusikoi lisukkeet keskelle. Nosta hanhenrinta viipaloituna koko setin päälle ja pureskele nauttien.


Valkosuklaa parfait ja kauden hedelmiä tai marjoja




  • 3 kpl keltuaista
  • 50 g sokeria
  • 3 kpl valkuaista
  • 100 g valkosuklaata
  • 2 dl vispikermaa
  • 4 cl Bailey´s likööriä tai Jaloviinaa
  • kakku tai hyydykevuoka
  • tuorekelmua
Lisäksi
  • hedelmiä tai marjoja
  • hunajaa tai vaahterasiirappia
Sulata valkosuklaa mikroaaltouunissa varovasti välillä sekoittaen kunnes suklaa on juoksevaa. Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa sokeri ja keltuaiset vaahdoksi, vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi ja vatkaa sitten jaloillasi hyvän musiikin tahdissa. Yhdistä sitten keltuaisvaahto suklaaseen reippaasti sekoittaen. Sen jälkeen sekoita kermavaahto nostellen suklaaseokseen. Mausta tipalla likööriä tai pullollisella jallua eli ota huikka silloin tällöin…Nostele varovasti valkuaisvaahto seokseen. Vuoraa kakku- tai hyydykevuoka tuorekelmulla ja lisää massa vuokaan. Peittele hyvin kelmulla ja pakasta. Tämäkin jäädyke kannattaa tehdä päivää ennen bileitä, jotta se ehtisi hyvin jäätyä. Esille laittaessasi leikkaa parfait annospaloiksi, nosta pala lautaselle ja hukuta hedelmillä tai marjoilla. Sitten vaan suu makeaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti