tiistai 24. marraskuuta 2009

Helkan Keittiö


Helkan Keittiö on tunnelmallinen seurusteluravintola, jossa luonto ja muotoilu luovat puitteet suomalaiselle ravintolaelämykselle. Ravintolassa on 155 asiakaspaikkaa, jotka jakautuvat kolmeen eri tilaan ravintolassa. Tilasta löytyy jokaiselle joko rauhallinen tai avoimempi ruokailupaikka. Saliin avautuu avokeittiön ikkuna, jonka kautta voi seurata kokkien ahkeraa työskentelyä keittiön puolella.

Helkan Keittiön keittiömestari on selvästi suunnitellut ruokalistan hotellin ja ravintolan muuhun konseptiin saumattomasti sopivaksi. Ruokalistat vaihtuvat kolmesta neljään kertaan vuodessa, mutta tätä artikkelia kirjoitettaessa listalla on muun muassa Ahvenanmaalaista karitsan paahtopaistia ja Paahdettua Hauhalan tilan hanhen rintaa. Ravintolan raaka-ainehankinnoissa suositaan selvästi suomalaisia toimittajia ja tuottajia. Suomen ilmasto asettaa luonnollisesti omat rajoitteensa kotimaisten raaka-aineiden saatavuudelle, joten joinakin ajanjaksoina ulkomaalaisia raaka-aineita on pakko käyttää. Selvästi kuitenkin ravintola kiinnittää erityistä huomiota maittaviin annoksiin, jotka on valmistettu suomalaisuutta kunnioittaen sekä raaka-aineiden että ruokalajien suhteen. Á la carte –listalta löytyy suomalaisia ja kansainvälisiä klassikoita sekä innovatiivisia annoksia, joita täydentää huolellisesti valittu viinivalikoima.

Myös viinivalikoimassa suomalaisuus tuodaan esille, vaikka rypäleviinejä ei Suomessa valmistetakaan. Yksi Helkan Keittiön punaviineistä on Francis Coppola Black Label Claret 2002. Kuuluisan elokuvaohjaajan nykyään omistaman viinitilan on aikoinaan perustanut suomalainen merikapteeni. Vuonna 1879 turkiksien kaupalla rikastunut suomalainen Gustave Niebaum etsi Napa Valleystä sopivaa tilaa perustaakseen kilpailevan viinitilan ranskalaisille, saksalaisille ja espanjalaisille huippuviineille. Vuonna 1880 hän perusti viinitila Inglenookin, joka vuosikymmenten ajan tuotti arvostelijoiden mielestä ”parasta koskaan missään päin maailmaa valmistettua viiniä”. Vuonna 1975 viinitilan osti Francis Ford Coppola ja jatkaa Gustaven ja hänen perikuntansa menestystarinaa. Aidosti suomalaisia viinejä ovat suomalaisten viinitilojen marjaviinit, joita ravintolassa esitellään tilakohtaisesti muutaman kuukauden kerrallaan.



Hotelli Helkan tapaan ravintola Helkan Keittiön on suunnitellut Sisustusarkkitehdit Gullstén & Inkinen ja pääyhteistyökumppanina on Artek Oy. Ravintolatiloissa suomalaisuuden ja luonnonläheisyyden konsepti tuodaan voimakkaammin esille kuin hotellihuoneissa. Tunnelmalliset seinäkuvat ja vaatepuuna toimivat koivunrungot tuovat viitteitä kaupungin ulkopuolella odottavasta luonnosta ja muistuttavat illallisvieraita heidän hienoista hetkistään vapaa-aikanaan  luonnon helmassa. Helkan Keittiön sisutussuunnittelu on erittäin onnistunut ja sopii ympärivuotiseen toimintaan. Ravintolasta löytyy viileyttä kuumiin kesäpäiviin sekä lämpöä syksyn ja talven kylmiin iltoihin. Ravintolan pöydissä istuvat erilaiset illallisvieraat sulassa sovussa ja tarvittaessa omassa rauhassaan.


Helkan Keittiön asiakaskunta jakaantuu tasaisesti kolmeen osaan. Hotelliasukkaiden ja kaveriporukoiden lisäksi ravintolassa käy suomalaisen isännän ja ulkomaalaisten vieraiden ryhmiä liikeillallisella. Helkan Keittiö tarjoaa ulkomaalaisille vierailleen nykyaikaisen kuvan suomalaisuudesta myös ruuan osalta. Muinaissuomalaisuutta tai lapin eksotiikkaa ei juuri listalta löydy, ellei sitten porocarpacciota lasketa jälkimmäiseen kuuluvaksi. Helkan Keittiö on erinomainen valinta, mikäli haluaa näyttää modernin suomalaisen nykyaikaista ruoka- ja ruokailukulttuuria ulkomaalaiselle ystävälle. Myös suomalaiset voivat yllättyä käydessään ravintolassa syömässä. Niin – suomalainen huolella valmistettu ruoka on todella hyvää!

1 kommentti:

  1. En koskaan ole kyseisessä ravintolassa vieraillut, mutta mielenkiinto heräsi. Minä rakastan uusien ravintoloiden testailua. Minun sisarellani on oma ravintola, mutta se ei ole tällä hetkellä toiminnassa. He tekevät parhaillaan remonttia ja samalla hankkivat uudet suurkeittiökalusteet.

    VastaaPoista