sunnuntai 8. maaliskuuta 2009

Design Forum Finland


Design Forum Finland on promootio-organisaatio, joka tukee maamme hyvinvointia ja kilpailukyvyn kehittymistä edistämällä muotoilun käyttöä teollisuudessa ja muussa yritystoiminnassa. Toiminnan tavoitteena on herättää yleisön, markkinoiden ja kuluttajien kiinnostus muotoilua kohtaan. Esittelemällä maamme muotoiluosaamista Design Forum Finland rakentaa dynaamista suomalaisen muotoilun mainetta. Toimintamuotoina ovat näyttelyt kotimaassa ja ulkomailla, muotoilun käyttöä edistävät projektit sekä tiedotus ja julkaisut.

Design Forum Finlandia ylläpitää vuonna 1875 perustettu Suomen Taideteollisuusyhdistys ry - Konstflitföreningen i Finland rf.


Suomen Taideteollisuusyhdistys - Konstflitföreningen i Finland ry perustettiin 1875. Perustajina oli joukko kulttuurielämän vaikuttajia ja talousmiehiä. Esimerkkiä toiminnalle haettiin Euroopan johtavista taideteollisuus- ja käsityökouluista. Aluksi yhdistys ylläpiti kädentaitoja opettavaa koulua sekä keräsi kansainvälistä taideteollisuuden ja taidekäsityön kokoelmaa. Yhdistyksen perustajan, estetiikan professori Carl Gustaf Estlanderin aloitteesta toteutettiin yhdessä Suomen Taideyhdistyksen kanssa suuri uudisrakennushanke, Ateneum, josta tuli suomalaisen taiteen ja taideteollisuuden museo ja oppilaitos. Vähitellen koulu kasvoi ja vakiinnutti asemansa johtavana suomalaisena alan oppilaitoksena, vuonna 1965 se siirtyi valtiolle ja myöhemmin siitä tuli Taideteollinen korkeakoulu. Yhdistys perusti myös taideteollisuusmuseon, joka monien vaiheiden jälkeen siirtyi itsenäiselle säätiölle 1989. Nykyisin museon nimi on Designmuseo.


Luovuttuaan koulusta ja museosta yhdistys suuntasi toimintansa uudella tavalla. 1980-luvun lopussa otettiin käyttöön uusi, kansainvälinen toiminimi, Design Forum Finland. Toiminnan pääalueeksi valittiin muotoilun edistäminen pienen ja keskisuuren teollisuuden parissa sekä kansainvälinen toiminta. Toiminnan muodoiksi vakiintui näyttelytoiminta kotimaassa ja ulkomailla, tiedotus ja viestintä, julkaisut, kilpailut ja palkinnot.


Hotelli Helkan aulassa Design Forum Finlandilla on pienimuotoinen näyttely, jossa esitellään uniikkiesineitä tai kilpailuvoittajien töitä. Helkasta on mahdollisuus ostaa matkalaukkuun sopivia suomalaisen muotoilun tuliaisia kotiin vietäväksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti